Spegesild med tilbehør
2 fede spegesild Tilberedning: Filetér
den rensede og udvandede sild. Servér spegesilden i følgende marinader med
tilhørende pynt. Marinade:
1½ dl esdragoneddike, 2 spsk. sukker, ½ dl
tomatpure, 4 nelliker, 4 peberkorn, 4 laurbærblade, 1 hakket syltet agurk, 1
hakket løg. Silden lægges i
marinaden ca. et døgn. Ved anretning kan
sildene serveres i marinaden pyntet med løg. Sildene kan tages op og
anrettes med en af følgende forslag: 1. Sur fløde med hakket
purløg, dild eller løg. 2. Tomatbåde, rå agurkskiver og strimler af salatblade hældt over med
tomatpuré. 3. Flødeskum smagt til
med sennep, eddike og fint klippet dild. 4. Mayo
smagt til med sennep og pyntet med kapers og hakkede rødbeder. 5. Mayo
smagt til, og porreskiver eller løgskiver. 6. Mayo
smagt til med karry eller tomatpure. Variant til marinade forslaget: 1. 3 spsk. olie, 1 spsk eddike, 1 tsk. sennep, 1 kn.sp.
peber. 2. Pisk 2 spsk. olie, 4
spsk. eddike, 1 spsk. tomatpuré, salt, peber og ½ hakket løg sammen. Pynt med
hakket løg. |
8 Store
udbenede sild |
Salt |
Frisk
basilikum eller persille |
2-3 spsk.
Rugmel |
3-4 Tomater |
6
Skalotteløg |
1/4 kg.
Champignon |
Paprika |
½-1 dl.
Vand |
2 spsk.
Citronsaft |
1-2 Fed
hvidløg |
75 g. Smør |
Skrab
de udbenede sild og klip rygfinnerne af.
Drys
dem med salt og lad dem trække i 10 min.
Skyl
dem herefter og tør dem af med køkkenrulle.
Skær
skalotteløgene i tynde skiver og brun dem til de er gyldne og klare, drys lidt
salt over og tag dem af panden og bland de finthakkede hvidløg i.
Kom
en kvist basilikum eller persille i hver sild og giv dem et par snit.
Vend
dem i mel krydret med salt og paprika.
Kom
smør på panden og rist de skiveskårne champignoner, tag dem op og læg dem i et velsmurt ovnfast fad.
Brun
sildene på begge sider og læg dem over champignonerne.
Læg
tomat både langs kanten og de brunede løg over.
Kog
panden af med vand og citronsaft og hæld afkoget over retten.
Drys
hakket basilikum eller persille, eller blanding af begge.
Dæk
med låg eller folie og stil fadet midt i ovnen på risten ved 200 gr. i 15-20
min.
8
Sildefileter |
4 Løg |
2 Agurker,
Syltede |
1 spsk.
Kapers |
1 spsk.
Sennep |
Salt |
Marinade
|
4 dl.
Kryddereddike |
2½ dl. Vand |
1 spsk.
Sukker |
1
Laurbærblad |
8 Peberkorn |
5 Enebær |
2 Nelliker |
1 tsk.
Sennepskorn |
Skyl
sildefileterne og dup dem tørre. Indersiden af fileterne smøres med sennep.
Læg
hakket kapers, løgringe på og drys med salt.
Flæk
agurkerne og læg en kvart på hver sild der rulles sammen og fæstnes med
tandstikker eller kødpinde.
Læg
rollmopsene og resten af løgene lagvis i en stenkrukke.
Kog
marinaden sammen ca. 5 min. Lad den afkøle og hæld den over sildene.
Bind
krukken til med folie eller læg en tallerken over og lad det trække i ca. 3
dage før de serveres.
1 Lille
spand friskfanget sild |
Lage: |
3 dl Salt |
2 dl Sukker |
1 dl Herpes
de Provence |
2 tsk.
Tørret fennikel |
1 tsk. Hvid
peber |
3 tsk.
Paprika mild |
2 dl Eddike
hvid |
½ dl Vand |
Krydderierne
blandes grundigt. Hovederne klippes af sildene der derefter skylles grundigt i
koldt vand.
Derefter lægges de lagvis i en spand, der drysses med krydderierne mellem
lagene og til sidst hældes eddiken der er blandet med vandet over.
De
skal stå mindst i en måned i 4-8 grader.
3 kg.
Friske sild |
1l. Eddike |
225 g. Salt |
200 g.
Sukker |
15 g. Peber |
15 g.
Allehånde |
12 g.
Laurbærblade |
25 g.
Salpeter |
5 g. Stødt
sandel |
10 g. Stødt
ingefær |
2 g. Humle |
15 g.
Nelliker |
Silden
renses og kommes i eddike i et døgn.
Afdryppes,
krydderierne blandes og lægges lagvis med sildene i en krukke, de står med et
let pres på i mindst 1 mdr. på et køligt sted.
4 kg. Sild |
750 g. Groft salt |
250 g. Sukker |
15 g. Peber |
10 g. Allehånde |
1 knsp.
Kanel |
1 knsp.
Ingefær |
1 knsp.
Timian |
2 Laurbærblade |
1-2 spsk. Sandeltræ |
1 spsk. Oregano |
|
Sildene
renses for indvolde og gælder men skylles ikke.
I
en ren beholder dækkes med et lag af den færdige blanding hvorefter sildene
lægges i lag med lidt af blandingen imellem og til sidst hældes resten af
blandingen over så den dækker det hele.
Der
lægges et let pres på toppen og de stilles køligt ikke over 10 grader og skal
stå mindst en måned.
Kryddersild 4
10 kg. Frisk sild, urenset
4 kg. Salt
1 kg. Sukker
10 tsk. Peber
5 tsk.
Allehånde
2 tsk. Kanel
5 tsk.
Ingefær, knust
3 tsk. Timian
5 tsk.
Sandeltræ
5 spsk.
Humle, spansk
20
Laurbærblade
20 Hele
nelliker
Der
hele blandes og kommes lagvis med silden i en spand og et let pres lægges på så
de bliver i lagen.
De
er færdige efter ca. 1 måned.
4 kg. Sild,
gællede |
750 g. Salt |
200 g.
Puddersukker |
5 g.
Salpeter |
1 spsk.
Nelliker |
1 spsk.
Muskat |
2 tsk.
Peber |
2 tsk.
Paprika |
2 tsk.
Sennepspulver |
De
gællede sild lægges nogle timer i eddike og vand halvt af hver.
De
aftørres så og lægges så lagvis i en beholder med krydderblandingen.
lægges et let pres på.
Er
færdige efter 1 måned.
3-4
Kryddersildefileter |
½ dl. Olie |
2 dl.
Eddike |
2-3 spsk.
Sukker |
1-2 spsk.
Kogende vand |
2
Skalotteløg finthakket |
½ tsk.
Friskkværnet peber |
Skær
fileterne i passende stykker. Pisk olie og eddike sammen.
Opløs
sukkeret i kogende vand og rør det i marinaden.
Tilsæt
det hakkede løg og friskkværnet peber.
Læg
sildefileterne i marinaden og stil dem koldt i mindst 12 timer.