Mayonnaise
Temperatur og tempo: Mayonnaise handler meget om temperatur og tempo. Når
det en yderst sjælden gang går galt, har det som regel med én eller begge
dele at gøre. Sørg for at dine ingredienser har nogenlunde samme temperatur.
Ikke en iskold æggeblomme til en olie, der har stuetemperatur. Så kan det
skille.
Olien: en smagsneutral olie er bedst. Vindruekerneolie, majsolie,
jordnøddeolie og rapsolie er gode til mayonnaise. Døm selv.
Pisk alle ingredienser undtagen olien sammen i skålen helst med et piskeris.
Tilsæt nu et par dråber olie, mens du pisker hele tiden. Så en teskefuld olie
mere. Og en til. Olien skal gå i forbindelse med æggene, og det bør den gøre
relativt hurtigt og synligt. Så kan man tilsætte olien i en tynd stråle –
lidt ad gangen.
Når mayonnaisen begynder at tykne, kan man tilsætte større og større mængder
olie. Jo mere olie, jo tykkere mayo. Man kan
efter sigende komme olie i mayoen, indtil at
den når en fedtprocent på 85. Stop når du synes, den har en delikat
konsistens.
Sæt
smag på: Mayonnaise er en grundtilberedning, der
kan tilsmages på uendelig mange måder: hvidløg, chili, wasabi, paprika, urter etc. Den kan også med fordel
lettes med drænet yoghurt eller andre surmælksprodukter. Er den blevet for
tyk, kan man endda give den en anelse vand – det skiller den ikke af.
Snapsemad: (1 person) Det smurte rugbrød belægges
højt med skiftevis kartoffel og æggeskiver. Hvis de norske ansjoser
bruges, renses de først og deles i to aflange stykker, hvorpå de lægges på
tværs af smørrebrødet. Herefter pyntes af med en bræmme mayonnaise samt rå
løg, kapers og purløg.
Kartoffelmad: Det smurte rugbrød belægges med kartoffelskiver.
Pyntes med mayonnaise.
|
|
Ingredienser
|
Mayonnaise:
1 pasteuriseret æggeblomme
3 deciliter vindruekerneolie
1 tsk. sennep
1-2 tsk hvidvinseddike
Saften af ¼ citron
Salt, mere end man skulle tro
Friskkværnet peber
Snapsemad:
2 kogte kartofler af en fast type
1 hårdkogt æg
2 norske ansjoser eller 3-4 af den danske, rensede slags
1 stor spsk. hjemmerørtmayonnaise
1 spsk. hakket rå skalotteløg
1 spsk. klippet purløg
1 tsk. kapers
Rugbrød og smør
|
|
|