NFL-redaktionens perfekte Thanksgiving-middag

NFL-redaktionens perfekte Thanksgiving-middag

 

TV 2 SPORT fejrer Thanksgiving på torsdag. Sammen med hele USA ser vi NFL og spiser kalkun med "all the fixings." Her er vores bud på, hvordan du kan holde den perfekte Thanksgiving.

For godt 450 år siden blev den første Thanksgiving fejret i St. Augustine i den amerikanske stat Florida. Allerede dengang bestod middagen af kalkun med ”all the fixings,” hvilket i dag primært dækker over kartoffelmos, corn bread, sweet potatoes, tranebærsovs, majskolber, og naturligvis stuffing. Og ifølge vores to værter i studiet, så er der kun en rigtig måde at slutte sådan en Thanksgiving middag af på: Banana cream pie.

Hvis du er i tvivl om, hvor du skal begynde, så lad vores NFL-redaktion guide dig lidt på vej. Følg nedenstående opskrifter, så går du ikke helt galt i køkkenet, når du på torsdag skal lave Thanksgiving middag.

Stuffing:
Stuffing er meget personligt, og næsten hver amerikansk familie har sin opskrift. Derudover kan vi kun anbefale at lave alt for meget, da resterne, efter kalkunen er ’stuffet’, kan steges på panden og serveres ved siden af.
Af de stuffings redaktionen selv har lavet, kan vi bedst anbefale disse ingredienser:

Smør
Hvidløg
Champignon
Løg
Selleri
Gulerod
Kartofler
Bacon i tern (stegt)
Tørt fuldkorns toast (kan tørres i ovnen ved lav varme)
Salt og peber
Salvie, oregano og paprika
Hønsebouillon (varm)

Forholdet mellem ingredienserne er alt efter smag og behag. Men konsistensen skal være fugtig og grødet, så stuffingen indefra kan afgive saft og kraft til kalkunen.

Kalkun:
Har du købt en frosen kalkun, er det vigtigt, at den når at tø helt op. Den bedste måde at gøre det på er i køleskabet, hvor det tager ca. tre dage.
Kalkunen tømmes for diverse indvolde og andet, skylles, og så skal der ’stuffes’.
 
Når kalkunen er fyldt med stuffing sættes den på en let-smurt bradepande, hvorefter kalkunen også bliver smurt med smør og drysses med salt og peber.
Stegetiden for en kalkun afhænger af størrelsen. Men en god tommelfingerregel er 50 minutter pr. kilo ved 160 grader. Den lave varme gør, at kalkunen ikke bliver så tør.
HUSK: Hver halve time skal du smøre kalkunen med koldt smør på så meget af overfladen, som du kan komme til. Det gør også, at kødet ikke bliver tørt.

Kartoffelmos:
Kartofler
Salt og peber
Smør
Mælk
Hvidløg

Kartoflerne renses, skæres ud og koges uden salt.
Når der mangler 5-10 minutter af kogningen kan det anbefales at smide et par fed hvidløg i vandet. Det giver lige lidt ekstra smag.
Når kartoflerne og hvidløg er møre moses det. Tilsæt herefter salt, peber, smør og mælk efter smag og ønsket konsistens.
Gå altid frem lidt ad gangen. Det er trods alt lettere at tilsætte mere, end det er at tage noget ud af mosen igen.

Tranebærsovs:
200 g sukker
250 ml vand
250 g tranebær
kanel og muskatnød

Sukker og vand koges op.
Tilsæt derefter tranebær, kanel og muskatnød.
Det hele koges i ti minutter til bærerne er sprunget.
Hæld massen over i en skål og sæt det i køleskabet i et par timer. Det gør sovsen tyk og syltetøjsagtig, hvilket også er meningen trods navnet tranebærSOVS.

Corn bread:
150 g smør
200 g sukker
3 æg
400 ml mælk
250 g mel
150 g majsmel
4½ tsk bagepulver
1 tsk salt

Smør og sukker røres sammen. Mælk og æg tilsættes og røres sammen.
Mel, majsmel, salt og bagepulver tilsættes og dejen røres sammen til en masse, der minder mere om kagedej end brøddej.
Dejen hældes i en form med bagepapir og bages i ovnen ved 200 grader i 25 minutter.

Sweet potatoes:
Rens sweet potatoes og kog dem uden salt i ca. 15 minutter. Sweet potatoes skal som regel have lidt mindre kogetid end almindelige kartofler. Men tjek dem ved at stikke i dem med en kniv. Er de bløde at stikke i, er de færdige.

Majskolber:
Rens majskolberne og kog dem i let saltet vand i 10 minutter, så majsene stadig er sprøde.

Banana cream pie:
150 g sukker
40 g hvedemel
1 tsk salt
475 ml mælk
3 æggeblommer (piskede)
30 g smør
1¼ tsk vanilje ekstrat
1 tærtebund (bagt)
4 bananer (i skiver)

I en tykbundet gryde, bland mel, sukker og salt. Tilføj mælk lidt efter lidt og opvarm ved medium varme under konstant omrøring, indtil det hele koger. Lad det koge i 2 minutter og tag gryden af varmen.
Bland en smule af den varme creme i æggeblommerne, rør rundt og hæld derefter æggeblommerne i den varme creme. Rør kraftigt i cremen i 2 minutter.
Tilsæt smør og vanilje ekstrat og rør igen.
Læg bananskiverne i den bagte tærtebund. Hæld vaniljecremen over.
Bag i 30-35 minutter ved 175 grader. Lad tærten køle af og server med flødeskum.

God fornøjelse, velbekomme og god Thanksgiving fra NFL-redaktionen på TV 2 SPORT.